taiyang

Goji bär

Goji bär

Röda små Goji bär. Har du smakat dem? De är inte speciellt söta men heller inte sura. Går bra att äta så som på bilden i torkad form. Och det är också så som man hittar dem i affärerna.

Goji
Torkade Goji bär

Men innan de torkas ser de ut så här:

Goji
Färska Goji bär

Lite allmänt om Goji bären

Om vi googlar på Goji bär så kan vi läsa att de innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och mycket nyttigt. Vi kan också läsa att växten heter Fructus Lycium på latin, Chinese Wolfberries på engelska och Bocktörne på svenska och att den faktiskt också växer här i Sverige. Vissa anser att det är lika bra att äta de som växer här som att välja de asiatiska. Vissa påstår att de asiatiska har bättre helande egenskaper. Jag kan tyvärr inte svara just nu på vad som är rätt. Men om man tänker att närodlat alltid är bra, och inte bara i miljösyfte, utan också att våra kroppar faktiskt är bättre på att tillgodogöra sig det som hör till den omgivning vi är födda i och det arv vi bär, så kanske det är lika bra att äta de svenska Böcktörne-bären. Detta återstår att utreda. Av någon.

Det som man också kan läsa, och som är viktigt, är att det alltid är bättre att välja de ekologiskt odlade bären.

Bären i Kinesisk Örtmedicin – Gou Qi Zi

På Kinesiska heter de Gou Qi Zi och har länge använts i den kinesiska örtmedicinen.

De faller under kategorin ”Örter som Toniserar Blod”. Och vad innebär nu detta? Precis som det låter, att de stärker blodet.

Blod inom den kinesiska medicinen är ett viktigt begrepp. Det kinesiska tecknet för blod 血, (Xue), föreställer en vas full med blod. Men den röda vätskan som vi ser cirkulera i blodkärlen, är bara en del av det kinesiska begreppet för blod. Västerländsk medicin tittar med på mikroskopiska förändringar i blodet medan den kinesiska medicinen ser mer dess kvalitativa och kvantitativa förändringar och framför allt dess dynamiska relation med de andra elementära ”substanserna”: Qi (”Livsenergi”), Jin Ye (”Kroppsvätskor”), Jing (”Essens”) och Shen (”Själen”).

Gou Qi Zi  sägs ”klargöra ögonen” och används därför inom den kinesiska örtmedicinen för problem med ögonen som t.ex. torrhet.

Används också för behandling av personer med tomhet som känner stelhet, svaghet i benen, uttorkning av hår, hud och naglar. Även mot torrhosta eftersom de fuktar upp lungorna.

Om man stärker blodets kvantitativa och kvalitativa tillstånd och får blodet att cirkulera bättre och ut till alla delar i kroppen som behöver det så kan man ju förstå hur det kan hjälpa till att fukta upp, transportera viktiga substanser och få organ att fungera bättre.

Kontraindikationer

Ska användas med försiktighet av gravida. De stimulerar sammandragning av livmodern.

Hur ska man använda dem ?

Ja, man kan knapra på dem som de är, man kan blanda dem med müsslin till frukosten, blanda dem i salladen eller så kan de gärna få koka med i både gröt eller grytor.

 

 


Publicerat

i

,

av

Etiketter: