taiyang

Moxa – vad är det ?

ZhenJiu – Akupunktur och Moxa

Moxa – vad är det? Och när använder man det? Varför nämns det här på en sida som handlar om Akupunktur?

Moxa

När man på kinesiska vill säga akupunktur så säger man ZhenJiu, men det betyder ”Akupunktur och Moxabränning”. Båda behandlingsmetoderna, som i sig är väldigt olika, är kopplade till varandra. Man kan använda dem var och en för sig eller kombinera dem.

Men vad är då Moxa ?

Det är en ört, Artemisia argyi. Det är bladen av denna ört som används. De torkas och mals sen ner. Sen kan man använda antingen den lösa örten eller så kan den pressas ihop till en stav. Denna stav kan vara antingen just bara sammanpressad ört eller så kan den förkolnas.

Hur använder man Moxa?

Moxa

Om man använder den lösa örten placerar man ut en liten hög av denna, som man tryckt ihop lite med fingrarna, på den punkt man vill behandla. Sen tänder man eld på den och låter det bli glöd. Istället för att placera Moxan direkt på huden, och för att uppnå andra effekter, kan man placera den på en skiva ingefära eller på salt t.ex.

Om man använder stavarna tänder man eld på den och låter det bli glöd och sen håller man staven nära kroppen antingen på speciella akupunkturpunkter eller över ett område. Den förkolnade varianten av stavarna är rökfria. Dessa togs fram i Kina för att kunna användas på sjukhusen, eftersom de andra som bara är ihoppressad ört ryker rätt rejält mycket. På Tai Yang Akupunktur i Lund använder jag mest bara de förkolnade stavarna.

Man kan också placera lite Moxa direkt på en akupunkturnål och låta värmen gå in i punkten genom nålen. Denna metod använder jag ibland också.

Vad har det för effekt ?

Artemisia argyi sägs ha helande effekter enligt kinesisk medicin. Värmen från den går in i kroppen och värmer meridianerna, tar bort kyla, cirkulerar Qi och blod, stärker hälsan, balanserar Yin och Yang mm., och detta i sin tur leder till att förebygga, stärka och bota.

Känslan när värmen går in i kroppen är behaglig och kan kännas lindrade direkt vid behandling av smärta.

Vad kan man behandla ?

Jag använder Moxa oftast när jag behandlar smärta. Men även vid andra besvär, som t.ex. spänningar, oro, svagt immunförsvar, matsmältningsproblem med mera.

MoxaFår man brännmärken av behandlingen?

När man bara håller staven en bit från kroppen eller sätter den på akupunkturnålen  uppstår inga brännmärken.

I Kina där man flitigt använder sig av lös Moxa direkt på huden kan man få brännmärken. Det vill man ibland också uppnå, då det ses som en del av behandlingen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.