taiyang

Skillnad på Akupunktur och Akupunktur

Skillnad på Akupunktur och Akupunktur

Vad menar jag med skillnad på Akupunktur och Akupunktur ?
Finns det olika sorters Akupunktur?

Skillnad på Akupunktur och Akupunktur

Ja, det gör det. Eller…. det kanske inte är helt riktigt heller att förklara det så. Det praktiseras i Sverige i alla fall två olika sorters Akupunktur. Eller kanske ska man säga att det praktiseras två olika sorters behandlingar där man använder nålar. Och båda kallas för Akupunktur. De är baserade på helt olika grunder. Den ena är baserad på den flertusenåriga vetenskapen Traditionell Kinesisk Medicin (TCM eller TKM) och den andra är en västerländsk teknik från 1980-talet.

Äkta Akupunktur

Den äkta Akupunkturen som baseras på Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) är en av behandlingsmetoderna som förekommer inom just denna vetenskap. Förutom Akupunktur kan nämnas Moxa, Koppning, TuiNa-massage, Kinesisk Örtmedicin, Qi Gong bl.a. Alla dessa metoder används både i lindrande, botande och förebyggande syfte och de har samma uppfattning om kroppens funktioner i friskt eller sjukligt tillstånd och använder samma diagnostik och symptomdifferentieringsmetodik.

TCM har som grundfilosofi att se det unika i varje individ och i varje individs sjukdomsbild. Behandlingen blir då också unik för varje individ.

För att utöva TCM krävs korrekt utbildning. I Sverige är det minst en treårs-utbildning som är lagd till de av Svenska Akupunkturförbundet godkända skolor som finns på olika platser i landet. Dessutom krävs praktik och utbildning i skolmedicin. Läs mer om utbildningen här.

Bara de som genomgått denna utbildning kan bli medlemmar i Svenska Akupunkturförbundet. Om du vill hitta en godkänd TCM-akupunktör kan du göra det här.

Fejk-Akupunktur

Denna akupunktur, som även kallas västerländsk eller medicinsk akupunktur utförs inom den offentliga vården i Sverige. Den behandlar främst muskelsmärta och är baserad på ett västerländskt sätt att tänka. Man sticker på speciella reflexpunkter och då stimuleras utsöndringen av endorfiner.

Det krävs ingen utbildning men sjukvårdspersonal får gå 2-6 veckors kurser och får sen utöva denna metod. Den Traditionella Kinesiska Medicinens principer berörs inte under denna utbildning.

Läs mer om detta här.

 

 

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.