taiyang

Moxa

Moxa - behandling
Moxa – behandling

Moxa – behandling använder jag ofta i kombination med akupunktur. För mig är Moxa-behandling en av mina favoritbehandlingar att kombinera Akupunkturen med. Men använder den även för sig själv.

Den är uppskattad när man har smärta, då den värmer skönt och känns avslappnande, samtidigt som den är stärkande.

 

Vad har Moxa – behandling för effekter?

Moxa främjar cirkulationen av Qi och Blod. Moxa toniserar Yin och Yang. Moxa värmer Kyla. Den kan torka Fukt. Kan även användas till att stärka immunförsvaret i förebyggande syfte, som några exempel.

Vad är Moxa och hur gör man?

Moxa är en torkad ört (Folium Artemisia Argyi) – Gråbo – som oftast används ihoppressad till en stav.  Glöden från denna stav ger en mild hetta, med starkdoftande och bittra egenskaper, som har en förmåga att penetrera genom huden och muskulaturen ner i Meridianerna.

Staven hålls en bit ifrån kroppen på utvalda punkter eller områden av kroppen.

Det finns två sorters Moxa – stavar. Den ena är ihoppressad torkad ört och den andra har man förkolnat, vilket gör att den är rökfri. Denna variant är den jag oftast använder eftersom det kan vara irriterande för vissa människor med röken.

Förutom stavar finns det även andra varianter:

Moxakoner som man kan placera direkt på huden eller på en bit ingefära eller salt.
Lös Moxa som man placerar antingen direkt på kroppen eller i en Moxabrännare som hålls över det område man vill behandla. Eller så kan man ha den i en s.k. Moxalåda, som placeras ut på kroppen.
Det finns också små Moxa – ”stick on” som man placerar på utvalda punkter.

Trots att man kan placera Moxa direkt på kroppen låter man den inte brinna helt ner så den orsakar brännskador. Själv använder jag mest de rökfria Moxa-stavarna.

Precis som tecknen för Yin och Yang är tecknen för Akupunktur och Moxa sammanflätade i en bild av nål och eld och antyder att de två teknikerna är oseparerbara.

Det kinesiska ordet zhenjiu betyder Akupunktur och Moxa
 針刺